Jak hospodyňky, tak profesionálové v gastronomii moc dobře vědí, jak náročné je držet dřez a pracoviště okolo něj v hygienické čistotě. Často do něj putují suroviny v syrovém stavu, slévá se sem voda s příměsí oleje, třeba po vaření těstovin. Do dřezu se dostávají drobky, ale i zemina z omývané zeleniny. Dnes už se naštěstí nemusíme spoléhat jen na chemické přípravky, abychom i ten nejvíce zatížený dřez udrželi v čistotě!
Ekologické přípravky na úklid v kuchyni
Co jsou to ekologické přípravky na úklid v kuchyni? Jedná se o takové látky, které se v přírodě zcela rozloží. To znamená, že mají své čisticí účinky, ale jejich použitím nezatěžujete jak prostředí samotné kuchyně, tak ani okolí, kam se dostává voda z odpadu. Ani domácí čističku odpadních vod, ani tu městskou. Vše je biologicky odbouratelné a nám tolik prospěšné bakterie zůstávají v bezpečí.
V kuchyni se veškerá používaná chemie dostává do velmi blízkého kontaktu s potravinami. Ale také s pokožkou, sliznicemi a dýchacími cestami. I proto se velmi doporučuje právě v kuchyni používat přednostně ty přípravky, které nejsou jedovaté, jsou hypoalergenní a velmi rychle se rozkládají na přirozeně se vyskytující látky. K nim patří i všechny ekologické přípravky na úklid v kuchyni.
Jejich přidanou hodnotou často bývá i ekologické balení nebo použití recyklovatelných obalů. Díky tomu se dají při jejich používání zabít minimálně dvě mouchy jednou ranou: v kuchyni si ulevíte od nezdravé chemie a ještě snížíte spotřebu obtížně odbouratelných látek, včetně obalů. Někteří lidé se obávají vysoké ceny za takové přípravky. Níže se můžete přesvědčit, že cen se rozhodně obávat netřeba.
Co se nejlépe hodí na ekologické čištění samotného dřezu
Pro čištění dřezu je nutné obstarat si prostředek, který bude odmašťovat. A možná budete překvapeni, že je spousta přírodních látek, které se dokáží od odstranění mastnoty velmi dobře postarat. K přirozeným odmašťovačům patří zejména citrusy, resp. silice z jejich kůry. Dále jsou to jedlá soda, jíl, přírodní mýdla a čističe vyrobené na bázi rostlinných olejů.
Sáhnout můžete například po černém mýdle, po multifunkční jílové pastě nebo univerzálních čističích, které dostanete v tekuté formě a naředíte si je přesně dle svých preferencí. Skvělý je i ocet, který si poradí s kdečím. Tuhé přípravky vám pomohou lépe odstranit případné usazeniny v dřezu, ty tekuté jsou vždy připraveny k rychlému opláchnutí umyvadla třeba poté, co jste v něm manipulovali se syrovým drůbežím masem. Zkusili jsme u leadera eko shopů Econea.cz vybrat několik konkrétních eko čističů pro kuchyně.
Pro čištění dřezů se skvěle hodí:
- La Droguerie Ecologique by Ecodis Multifunkční jílová pasta BIO
- La Droguerie Ecologique by Ecodis Ocet kvasný lihový 12%
- La Droguerie Ecologique by Ecodis Octový gel 12%
Čím nejlépe vyčistit pracoviště okolo dřezu
Okolí dřezu už může být místem, na které se pokládají i ty potraviny, co jsou určeny k přímé konzumaci – a tak už neprojdou další tepelnou úpravou. Proto je velmi důležité mít i v okolí dřezu čisto, zejména po manipulaci se syrovým masem nebo s doposud neomytou zeleninou.
Vynikající jsou pro tyto účely tekuté přírodní čisticí prostředky v nižších koncentracích, s nimiž pracoviště okolo dřezu jen zlehka otřete mezi jednotlivými fázemi přípravy pokrmů. Na pečlivé dočištění pak můžete buď použít vyšší dávku čističe, anebo se spolehnout na pasty, které se k čištěnému povrchu lépe přimknou, a proto i lépe nabalí všechny nečistoty. Počítat ale musíte s tím, že jsou o trochu náročnější na oplachování.
Pro údržbu pracoviště v okolí dřezu jistě oceníte:
- La Droguerie Ecologique by Ecodis Univerzální černé mýdlo BIO – pasta
- Bio-D Univerzální čistič s dezinfekcí
- E-cloth Hadřík na nerezové povrchy
Jak na ekologické vyčištění odpadu v kuchyni
Čištění odpadu se může v ekologické kuchyni jevit jako velký problém. Ale vůbec tomu tak není. Základem je samozřejmě správné používání odpadu, kdy odtok budete chránit proti vniknutí kousků, které se na sebe mohou nabalovat a časem odpad zneprůchodnit.
Spoléhejte se proto vždycky na odtoková sítka. A do odpadů lijte jen nezbytné minimum mastnoty. Oleje a tuky patří do speciálních sběrných kontejnerů pro další zpracování. Nikoliv do výlevky ze dřezu a už vůbec ne do toalety.
Pokud je odpad přece jen ucpaný, můžete s výhodou použít kyslíkový čistič nebo biologický čistič odpadů na bázi mikroorganismů a enzymů. Ten kyslíkový se do odpadu nasype a zalije předepsaným množstvím horkého octa. Prudká reakce fyzicky uvolní usazeniny v odpadu a rozpustí mastnotu. Čistič na bázi mikroorganismů a enzymů se nechává v odpadu nejlépe přes noc.
Prohlédněte si: Tierra Verde Biologický čistič odpadů
Někdy se stane, že ani tyto čističe si s usazeninami v odpadu neporadí. V tomto případě zbývá ještě ta nejstarší a nejekologičtější cesta k jeho vyčištění: odpad rozšroubovat, vytahat z něj tuhé usazeniny, a zase jej sestavit. Pak znova použít kyslíkový čistič na dočištění posledních zbytků, na něž by se nové usazeniny zase velmi rychle přichytávaly.